Få dina ögon att lysa

Det är lätt att man fokuserar mer på glasögonbågarna än ögonen, speciellt om bågarna är lite bredare eller har en udda färg. Men med smink kan du framhäva dina ögon och få dem att skina! Genom att matcha eller skapa kontrast mot din ögonfärg kan du framhäva dem så blicken dras dit istället för att fokusera på dina glasögon eller trycket på din t-shirt.  Det här betyder inte att du bara kan använda en eller två färger. Bästa är att ha en ögonskuggspalett hemma med 80-120 nyanser som du kan leka med. Ibland vill du inte vill framhäva just ögonfärgen och då har du massor med andra roliga nyanser att välja bland.

Ta en titt på färghjulet

Börja med att söka upp en bild på färghjulet. Ju fler färger som finns representerade i hjulet, desto lättare för dig att se. Hitta din ögonfärg i hjulet och se vad som finns runt den. Om du kollar tvärs över hjulet hittar du din kontrastfärg. En kontrastfärg skapar ett kraftfullt utseende och passar väldigt bra när du känner för lite starkare ögonskugga och vill synas i mängden.

Kontrastfärgerna är i sin grund:

  • Kontrast till bruna ögon: gröna toner
  • Kontrast till blå ögon: orange toner
  • Kontrast till gröna ögon: röda toner

Vilka toner passar dig bäst?

Undvik alltid att använda samma färg som dina ögon. Blå ögon ska undvika blå ögonskugga. Det får motsatt effekt, istället för att framhäva dina ögon kommer de att tappa färg och mattas av. För blå ögon är det snyggare att använda koppar, guld, lätt orange och till och med ljusrosa toner. Är du en del av den lilla procent (1-2%) människor i världen med äkta gröna ögon får du absolut bästa effekt med lila toner. Röda toner är också fantastiskt men lite ovanligare att ha som ögonskugga: du kan istället välja ett väldigt rött läppstift. Bruna ögon har faktiskt större urval av kontrastfärger eftersom bruna ögon kommer i flera olika nyanser medan blå nyanser inte syns lika tydligt. Har du gulbruna ögon passar du jättebra i lila! Vanliga bruna ögon, som brukar dra lite åt orange, passar ypperligt i blå ögonskugga. Och sist, har man lite rött i sina ögon framhävs det extra tydligt med gröna ögonskugga.