Tillfällen då man bör undvika linser

Linserna kan vara otroligt praktiska i så många olika situationer. Men det är värt att veta att det även finns tillfällen då man helst borde undvika linserna och ha ett par nödglasögon tillgängliga. Här tipsar vi om just några sådana tillfällen.

Under en förkylning

Första fallet kanske kommer som en överraskning för somliga. Men faktum är att man inte bör använda linser när man är förkyld. En stor anledning till detta är att slemhinnorna svullnar och ögonens tårproduktion minskar när man är förkyld. Endera av dessa kan leda till torrare ögon. Kombinerat blir situationen värre. Och torra ögon är inte något man vill ha när man använder linser. Inte nog med att de känns obekvämt, linserna kan till och med skrapa hornhinnan. Risken att överföra bakterier eller viruset till linserna blir också högre, vilket kan leda till ögoninflammation. Slutligen är det rekommenderat att vänta en dag från att förkylningssymptomen försvunnit innan man börjar använda linserna igen.

Efter vissa operationer

Har man genomgått en operation kan det vara klokt att höra med sin läkare om det är säkert att använda sina linser igen. I en del fall kan det vara jämförbart med det ovanstående exemplet och något man gjort eller fått under operationen kan leda till torra ögon. Då finns åter igen risken att hornhinnan skrapas. Mer självklara fall inkluderar operationer på eller runtomkring ögat. Ett exempel på detta är om man genomgått ögonlocksplastik då linser är något man bör undvika de första två veckorna.

I duschen, poolen eller bastun

Ett råd linsanvändare får höra tidigt är att man endast ska rengöra sina linser med linsvätska. Till skillnad från glasögon kan man inte använda något som kranvatten då det innehåller bakterier och mikroorganismer, som visserligen är säkra att dricka men kan orsaka ögoninfektioner om man tvättar sina linser med det. Kontakt med vatten är alltså ingen bra idé och detta är precis vad man riskerar om man skulle duscha, använda poolen eller basta med linserna i.