Skaffa linser

Börjar du bli less på dina glasögon? Är det dags att ta steget till linser? Vi berättar hur det går till. 

Det första du måste göra är att besöka din optiker. För att skaffa linser som passar till dina ögon behöver optikern undersöka dem och se hur djup kurvan runt irisen är. Det ger bäst passform och gör så att de inte skaver eller glider runt på ögat när man blinkar.

Optikern kan också se om din syn har förändrats sedan senaste besöket och skriver ut ett recept på hur starka linserna ska vara. Det brukar skilja mellan höger och vänster öga och man behöver veta båda.

Efter detta kan du se vart du vill köpa dina linser. Du är inte tvingad att handla från din optiker bara för att han eller hon var den som undersökte dig. Be om att få en kopia på vad optikern har kommit fram till och sedan kan du beställa från en konkurrent eller från nätet.

Nu när det är dags att beställa kommer du att se att det finns flera olika modeller. Du kan välja engångslinser som du måste ta ut på kvällarna och slänga eller veckolinser som byts fyra gånger i månaden. Det finns också månadslinser av två varianter: de som man måste ta ut på kvällarna och dem som kan sitta i dygnet runt. Visst är det lättare när linserna sitter i konstant men i början är man ovan och det kan vara irriterande för ögonen tills man har vant sig. Man kan också köpa färgade linser om man alltid önskat sig bruna, blå eller lila ögon.